לפי מחקר שבוצע בשנת 2013, יש עלייה של 35% מהנפצעים במכוני הכושר בשנה האחרונה. רבים ממתאמני הכושר נפצעים לפחות פעם אחת במהלך שעותם בחדר הכושר עקב אימון לא נכון. רובן נגרמות בגלל היעדר השגחת מאמן אישי או חוסר הידע של המתאמן עצמו.
מרבית האנשים בטוחים שהם עושים את התרגילים על הצד הטוב ביותר, אך הם לא מבחינים שהם מרימים משקולות כבדים מרמתם, מניעים את המפרקים למקומות קיצוניים ממה שהגוף יכול לשאת, עובדים בסדר שגוי מבחינת קבוצת השרירים או לחילופין מתאמנים זמן רב יותר ממה שהגוף מסוגל להכיל, שלא לדבר על כמה שגיאות יחדיו.
סוגי הפציעות
עיקר הפציעות נובעות מהעמסת יתר (overload) או/ו שימוש יתר (overuse): פציעות כתוצאה מהעמסת יתר הם שברים טראומתיים לגוף, פרט לשברי מאמץ ושברי הליכה.
ישנם סוגים שונים של פציעות, החל מקרע\מתיחה\נקע של רצועות חלקי או מלא (sprain= נקע, סיבוב של מפרק), פריקה (dislocation= נקע, חריגה)- אפשר לפרוק גם את הפיקה, תת-פריקה (subluxation), קרע שריר כתוצאה ממתיחה (strain= מתח; נקע) או כתוצאה מדחיסה (compression) וקרע גיד (באותו מנגנון של קרע שריר).
כאשר מתרחשת טראומה לגוף, הגוף מגיב בצלקת. הצלקת היא תהליך פיזיולוגי "תקין" של ניסיון הגוף לרפא את עצמו.
כאשר יש עומס חוזר משימוש יתר, הרקמה ניזוקה, מתפתחת דלקת ונוצר הכאב. בהרבה מקרים הספורטאי ממשיך פעילות, יש עוד עומס, עוד נזק וחוזר חלילה. הגוף יגיב בתגובה דלקתית, בד"כ כרונית, הכוללת כאבים שמתפתחים בהדרגה.
סימני דלקת
חום, אדמומיות, נפיחות, כאב וירידה בתפקוד.
יש להבחין בין דלקת מכאנית לדלקת זיהומית (infection= דלקת זיהומית שמטופלת באנטיביוטיקה ע"י רופא ולא ע"י פיזיותרפיסט, לעומת inflammation= דלקת מכאנית שזוהי תגובה תקינה של הגוף כנגד טראומה).
הטיפול
בפגיעה אקוטית שנובעת בד"כ מהעסמת יתר (overload), אשר קרתה בן-רגע יש לשבור את מעגל הכאב, לנוח, לאבחן ולטפל בגורם. לאחר פציעה- 48 שעות ראשונות- קור (קרח). קור יפחית את זרימת הדם ע"י היצרות של כלי הדם ובכך יסייע בהורדת הנפיחות. כמו כן, תהיה ירידה בהולכת עצבים עד לכדי בלוק עצבי בטמפ' של 4 מעלות בעצב וכתוצאה מכך, תהיה ירידה ברמת הכאב.
להורדת נפיחות מומלץ לקרר למשך 10-15 דקות, ומייד לחבוש. יש לעשות הפסקה של שעתיים.
להורדת כאב 20-30 דקות של קירור.
במצבים כרוניים, כאבים הנמשכים יותר מחודש, כתוצאה מ-overuse, יש לטפל בחימום. השפעתו: הגברת זרימת הדם; הורדת רמת הכאב; השפעה על רקמות עשירות בקולגן (רצועות, גידים, קפסולה)- מאפשר הגמשה של רקמות אלו, מעלה את האלסטיות של הרקמה- הפחתת נוקשות מפרקית ומתח שרירי עד לריפוי.
טיפול תרופתי קונבנציונאלי: בעבר נתנו סטרואידים. כיום נותנים NSAID'S (non-steroidal anti inflammatory drugs).
· הסטרואיד קורטיזון הוא היחידי שמועיל כיום בזריקה מקומית אבל מצד שני יכול לקרוע גיד ולהחליש רצועות אם משתמשים לאורך זמן.
טיפול טבעי נטורופתי: שימוש בצמחים אנטי-דלקתיים: מיני ערבה (salix SPP., עדיף ערבה לבנה כמו האספירין עם חומצה סליצילית), מיני צפצפה, ספיריאה (spiraea ulmaria, מכילה חומצה סליצילית), מורן (viburnum prunifolium מיועד לדלקות בגידים ושרירים), הרפגו (harpagophytum procumbens, ציפורני השטן), שוש קירח (מכיל סטרואידים טבעיים, לבעיות של שרירים), בטטת בר (לדלקות בשרירים), קוהוש שחור (לדלקות בשרירים ולכאבי שרירים), harpagophytum procumbens, guaiacum officinalis. רצוי להתייעץ עם עם נטורופת מוסמך.
הטיפול בנקעים
עד 48 שעות מהפגיעה- RICE:
· rest- מנוחה יחסית (עדיף לעשות כמה צעדים על הרגל וללכת), כדי למנוע נפיחות ע"י הפעלת שרירים שמפעילים את הוורידים ומזרימים את הדם כלפי מעלה ולא עוצרים את הדם במקום. בכל פציעה עם נפיחות רצוי להפעיל את האיברים ולא להשביתם לגמרי;
· ice- קרח/קירור- מוריד את קצב ההולכה של עצבי הכאב ומזרים את הדם למעלה, כי כלי הדם מתכווצים. כל עוד יש כאבים או נפיחות גם אם עברו כמה ימים- צריך לשים קרח. את הקרח לא שמים במגע ישיר עם העור כי ייווצרו כוויות קור (עדיף עם מגבת רטובה). כאשר יש נפיחות, יש לשים קרח עד 15 דקות בכל שעתיים (כי אז הגוף מגיב בכך שהוא שולח יותר דם לאזור אחרי זמן ממושך) אם אין נפיחות אז אפשר גם כל 25 דקות;
· compression- חבישה לוחצת- משתדלים שלא יהיה מרווחים בין הליפופים של התחבושת כי הנפיחות תלך למקום הפתוח והמרווח. החבישה לא תהיה יותר מדי לוחצת כך שנרגיש דופק בסופה. יש גם לעשות לחצים שונים בחבישה, כלומר: למטה בקרסול לחץ גדול וככל שעולים למעלה- פחות חזק, כדי שהדם יזרום כלפי מעלה;
· elevation- הגבהה מעל הלב/המפשעה/בית השחי. לדוגמה: אם נקענו את היד אז יש להזיז כל פעם את כף היד ולשים את ההגבהה כך שהיד תהיה מעל בית-השחי.
על מנת למנוע פציעות ואי-חזרה לתפקוד מומלץ להתייעץ ולהיעזר באיש מקצוע, מאמן כושר מומסך, על מנת להבין את יסודות האימון, להגיע לתוצאות הרצויות בדרך הטובה ביותר וללא פציעות; ואם כבר חוויתם פציעה ואין בידכם לרפא את עצמכם פנו למרפא טבעי, נטורופת שיעזור לכם לחזור לשגרת האימונים, כי זאת הדרך הטובה והנכונה ביותר!