דילוג לתוכן

ישיבה מרובה ועמה בעיות אורתופדיות ומניעתן

יושבים הרבה מול המחשב? עובדים קשה מבלי לקום מהמושב? כואב הגב? מרגישים הידרדרות בבריאותכם? אז הנה הפתרון שלכם! לרוב עבודה מרובה מול מחשב גורמת לבעיות רבות ושכיחות בקרב האוכלוסייה.

רוב בעיות אלה נפוצות יותר בקרב הייטקיסטים שנאלצים לשבת שעות נוספות מול מחשב לעומת שאר האוכלוסייה שיושבת מול המחשב אבל לא למטרת עבודה.

עקב הטכנולוגיה המתקדמת של היום כמעט כל המשרות צורכות עבודה מול מחשב, טכנולוגיה זו, גרמה עם השנים לחיים "קלים, פשוטים ונוחים יותר".

undefined



אחת הבעיות הנפוצות והשכיחות ביותר הנגרמת בישיבה מול המחשב שעות רבות זה ניוון שרירים המובילה לשרשרת של בעיות נוספות: דלקות פרקים (בעיקר בשורש כף היד), קיצור ותפיסות שרירים בעיקר שרירי הצוואר והשכמות, בעיות וכאבי גב בעיקר בגב התחתון, ובמקרים חמורים יותר בעיות בעמוד השדרה אשר יוצרת עקמת מישיבה לא נוחה ואף אלכסונית למשל אחת הישיבות המוטעות והידועות היא הרמת רגל אחת על השנייה. לבעיות המכניות האלו מצטרפות גם בדרך כלל בעיות השמנה, המתבטאות לרוב בהשמנת יתר שגורמת לסיכון בריאותי ומביאה עמה מחלות אחרות כמו: סוכרת, שבץ מוחי, התקפי לב, טרשת עורקים וכ'ו.. מעין "מעגל קסמים שלא נגמר".

סיבות להשמנה מישיבה מרובה בעיקר מול המחשב:

רוב אנשי ההייטק נאלצים לשבת שעות נוספות מול מחשב בשביל לסיים פרויקטים מסוימים, עד השעות המאוחרות של יום העבודה וזאת מבלי לקום כמעט מהכיסא חוץ מעשיית צרכים בסיסיים. לו"ז צפוף, ועידות, כנסים ועבודה אחרת המחייבת ישיבה מרובה, מובילה גם היא להרגלים רעים אחרים ולפתח של בעיות בריאותיות כגון: 1) ארוחות לא מזינות ומהירות לרוב מדובר "בג'אנק-פוד" מאחר ואין להם את הזמן הזה לעמוד במטבח ולהכין לעצמם ארוחות בריאות וכך הם נאלצים להזמין אוכל שהוא בדרך כלל "אוכל מהיר" המזיק לגוף. 2) חוסר פעילות במשך היום בגלל הלו"ז הצפוף/ והעצלנות/ ועייפות יתר. 3) אותם אנשים שנאלצים לשבת שעות נוספות בישיבות או מול המחשב במהלך העבודה צריכים להישאר ערניים ובדרך כלל המחזיק הערנות העיקרי שלהם זה הקופאין, שזו בעיה נוספת שפוגעת בגוף.

ישנם אנשים שמרבים בקפה או במשקאות עתירי קופאין אחרים בשביל שיוכלו להחזיק בשעות המרובות במהלך העבודה וזה פוגע בגוף בכך ששתייה עתירה בקופאין עושה נזק לעצמות מאחר וקופאין מפריע לספיגת הסידן שזה גורם להיחלשות העצמות והמפרקים, בנוסף קופאין מוציא גם נתרן מהשתן (מלחים) שהגוף צריך ועם זאת גם גורם לעליה בלחץ הדם ולעיתים גם לדפיקות לב לא סדירות ועוד כל מיני שיבושים בתפקודי הלב. הקופאין גם גורם לדיכוי מערכת הקיבה שמביאה לחוסר תיאבון וזה גם אחת הסיבות לאכילה לא סדירה. לכן רצוי אם שותים למשל קפה ביום אז עדיף קפה שחור מאשר נס מכיוון ובדרך כלל נהוג לשתות את הקפה שחור ללא הגרגירים מה שאומר שזה גם פחות קופאין מאשר נס קפה ששותים לרוב את כולו ולכן הרמת קופאין שלו יותר גבוהה.

לגבי משקאות אנרגטיים אחרים מומלץ בכלל להימנע מכיוון שלא מדובר רק בקופאין באותו משקה אלא גם בסוכרים, צבעי מאכל, חומצות וכל מיני כימיקלים שמזיקים לגוף ואם בכל זאת החלטתם לשתות קפה שחור רצוי בין כוס לשתיים ביום ככל היותר. 4) הגורם הנוסף להשמנת יתר זה שבדרך כלל אותם אנשים נאלצים גם לעבוד אל תוך הלילה מה שמביא אותם לאכילה אל תוך הלילה וזה גורם לשינה לא סדירה ולשינה בבטן מלאה שמוסיפה רבות לבעיית ההשמנה.

כל הסיבות הנ"ל גורמות להשמנת יתר ובהמשך גם לשאר המחלות האחרות.

undefined

המלצות לאותם האוכלוסיות המרבות בישיבה מול מחשב:

  1. רצוי שמסך המחשב יהיה טיפה מרוחק ובגובה העיניים (שלא נצטרך להוריד או להרים את הראש).
  2. הרגליים צריכות להישען על שרפרף או על כל מתקן המיוחד לרגליים לישיבה מול מחשב (אסור שהם יהיו באוויר).
  3. לאלה שמשתמשים בעכבר מומלץ מאוד לשים משענת ליד שהשורש כף יד תהיה ישרה (למניעת דלקות ושברי מאמץ).
  4. שנת לילה של מינימום 6 שעות.
  5. מתיחות של 5 דק' לכל שרירי הגוף במיוחד לשרירי הצוואר והשכמות בערך כל חצי שעה של ישיבה.
  6. להימנע כמה שיותר משתיית קופאין ואם כבר החלטתם לשתות אז לא יותר מכוס שתיים של קפה שחור (מומלץ לא ישר אחרי האוכל, לחכות מינימום שעתיים- מפריע לספיגת הסידן בגוף ולתהליכים נוספים במערכת העיכול ועד שעתיים לפני השינה מכדי למנוע נדנודי שינה).
  7. שתייה מרובה של מים מאחר ומול מחשב העיניים נוהגות להתייבש (מומלץ גם אכילת גזר שמסייע לשיפור הראייה).
  8. פעילות גופנית לשמירה על שרירים ולמניעת ניוון הגוף, חיזוק מפרקים ועצמות, שמירה על גמישות השרירים ולמניעת קיבעון ושמירה על אורך חיים בריא! 

אולי יעניין אותך גם..