כידוע לנו מבנה גוף האדם שונה בין אדם לאדם. ישנם אנשים עם בעיות יציבה מסוימים אשר גורמים להם: לכאבים/פציעות בחלק מאזורי הגוף השונים. במקרים מסוימים במידה ומזניחים את ליקויי היציבה השונים זה יכול אף להחמיר ולהגיע אפילו לבעיה בלתי הפיכה אשר תגרום לכאבים ממושכים לאותו אזור או לאזורים שונים בגוף. מהי יציבה טובה? – 1. חלוקת עומס על מבנים תומכים (שרירים, עצמות, רצועות וסחוסים). 2. צריכת אנרגיה אופטימלית- יעילות מכנית. 3. יכולת הסתגלות ומצבים משתנים- דינמיות (מנח גוף ממושך שניתן להתמיד בו לאורך זמן אינו מוגדר כיציבה טובה). 4. אי פגיעה בתפקוד מערכות פנימיות (ריאות, לחץ על כלי הדם ועצבים).
להלן סוגי ליקויי היציבה השונים: פלטפוס- קריסת כף הרגל לצד הפנימי של הגוף. משפיע על ליקוי יציבתי בכך שישנם עומסים לא סימטריים על הסחוסים בכפות הרגליים ובעקבים, אשר עומסים אלה מפתחים בשלבים מאוחרים גם בעיות ברכיים וכאבי גב תחתון. לרוב אפשר למנוע או להפחית בעיה זו ע"י נעילת מדרסים אורתופדיים אשר מותאמות בהתאם לאותה בעיה הספציפית.
כף-רגל קעורה (pes cavus, clawfoot)– קשת רחבה מן הנורמה בכף הרגל אשר גורמת לסיבוב הקרסול כלפי פנים הגוף. ליקוי יציבה זה מתבטא לפעמים גם בליקוי יציבה נוסף- "רגליי o", ששניהם יחד גורמים לשחיקת סחוסים בקרסול כף הרגל ובסחוסי הברכיים (מניסקוס) ולעיתים גם לבעיות וכאבי גב בעיקר תחתון מאחר ואין חלוקה שווה של העומסים בגוף. לרוב אפשר למנוע או להפחית בעיה זו ע"י נעילת מדרסים אורתופדיים אשר מותאמות בהתאם לאותה בעיה הספציפית.
רגלי O- ליקוי יציבתי השכיח יותר בקרב כדורגלנים שהתחילו בגיל ההתבגרות (בשלבי גדילת עצמות הגוף). בגלל הטיות מרובות ותנועות מהירות של הגוף בעיקר של הפלג גוף תחתון. בזמן גדילת העצמות תנועות אלה גורמות לעיוות של עצמות הירכיים והשוקיים כלפי חוץ הגוף וגורמים לרגליים עגולות שמשפיעות בעיקר על עומסים במניסקוס (סהרונים) הפנימיים של הברכיים וכך גם גורמים לעיתים לקריעתם ואף במקרים גרועים יותר לקריעת רצועות הצולבות של הברך ולשחיקת סחוסי הפיקה. ליקוי יציבה זה גורם גם לרוב לבעיות בכפות הרגליים ולעיוותם ואף לשחיקת סחוסם. לא תמיד ניתן לתקן בעיה זו אך כן ניתן להפחית עומסים וכאבים באותם אזורים החשופים לפגיעה ע"י חיזוק ותרגילי יציבה של כל שרירי הרגליים והעכוז עם שימת דגש על חיזוק מקרבי הירך.
רגלי X– בשונה "מרגלי o" מבנה הירכיים והשוקיים קורסות כלפי פנים הגוף בצורת x שכאן הלחץ על סחוסי הברכיים הן על המניסקוס (סהרונים) החיצוניים של הברכיים וגם במקרה זה עלולים לגרום בהמשך לקריעתם ואף במקרים גרועים יותר לקריעת רצועות הצולבות של הברך ולשחיקת סחוסי הפיקה. ליקוי יציבה זה גורם גם לרוב לבעיות בכפות הרגליים ולעיוותם ואף לשחיקת סחוסם. מבנה של רגליים אלו לא תמיד ניתן לתקן מאחר ובד"כ זהו מבנה מולד אצל אנשים שסובלים מליקוי יציבה מהסוג הזה אבל לרוב כן ניתן להפחית עומסים וכאבים אלו ע"י חיזוק ותרגילי יציבה של כל שרירי הרגליים והעכוז עם שימת דגש על חיזוק מרחיקי הירך.
סוגי עקמת שונים סוגי העקמת השונים- כידוע לנו מנח עמוד השדרה צריך עקמת להיות בצורת-s. כשאר לעקומות עמוד השדרה ישנם תפקידים שונים: בלימה ופיזור של עומסים ושמירה של קו הכובד מעל בסיס התמיכה הצר בעמידה- שמירה על שיווי משקל. עקמת זהו מנח לא מאוזן של עמוד השדרה וחלוקה לא שווה של עומסים על הגוף. ישנם כמה סוגי עקמת: 1. עקמת השדרה (scoliosis)– זה עקמת שהחוליות נוטות לאחד מצידי הגוף פלוס פיתול של חלק מהחוליות לפנים הגוף. אפשר להבחין בבעיה זו ע"י בדיקה של גובה השכמות אחת מהשנייה בזמן כיפוף הגב כלפי מטה. אם קו גובה השכמות לא שווה אחת לשנייה יתכן והינכם לוקים בעקמת מהסוג הזה. 2. גב שטוח– זה עקמת שקו עמוד השדרה הוא יחסית ישר ולא בצורת" s" ולכן אין איזון של עומסי הגוף על הגב בצורה שווה, דבר המביא לכאבים ובעיות גב בעיקר תחתונות מאחר ורוב העומס של הגוף נאחזים בחוליות התחתוניות של עמוד השדרה. 3. קיפוזה– עקמת היוצרת גיבנת אשר נמצאת בפלג גוף העליון של הגב. בעקמת מסוג זה החוליות הצוואריות נמצאות בד"כ במצב לורדוזה (קשת גדולה יותר מהנורמה) מכיוון שיש הגדלה של החוליות התחתונות יותר כלפי חוץ הגוף (גיבנת) דבר הגורם ללורדוזה צווארית. בעיה נוספת אשר גורמת לחלוקה לא שווה של עומסי הגוף על הגב. 4. לורדוזה– זה עקמת שהקשת של ה-"s" בגב התחתון גדולה מהרגיל ונוטה כלפי פנים הגוף. בעיה זו בד"כ מתבטאת בהבלטת הישבן החוצה, דבר אשר גורם ללחץ על החוליות התחתוניות ומביא לכאבים עזים.
* לכל סוגי העקמת השונים ישנם בעיות, פתרונות וטיפולים שונים. לא תמיד ניתן להגיע לשיקום מלא של בעיית העקמת הספציפית לכל אדם, אבל כן אפשר למנוע כאבים ולשפר את חלוקת העומסים לשווים יותר על עמוד השדרה וכמו כן ניתן גם למנוע בעיות אחרות היכולות לנבוע מאותה סוג העקמת כמו פריצת דיסק, בלט דיסק וכו'; אשר יכולים אף לעיתים לגרום לנזקים בלתי הפיכים שהפתרון שלהם הוא רק ניתוח.
קריסת אגן קריסת אגן– ישנם כמה סוגי קריסת אגן, הנפוצה ביותר נובעת מכפיפה צידית של החוליות המותניות שגורמת למשיכת אגן לאחד הצדדים ולהרמת כתף אחד מעבר לקו הכתפיים. בבעיה זו ניתן להרגיש את העומס על החוליות התחתונות ולעיתים גם על הברכיים וכפות הרגליים, מאחר והעומס על הרגל שלצד שלה יש את קריסת האגן הגדולה יותר מהשנייה ומנח הגוף אינו ישר ומאוזן ולכן גם העומסים אינם שווים.